Bus Story 1/2

13.02.2009 22:22

Úplněk, pátek třináctého... to byl týden! A v Praze se děly věci... Před dvěma dny jsem doběhl na zastávku Vysočanská s pocitem, že „teď někdy něco jede“. Bohužel, na stojanu, kde se obvykle nachází jízdní řád, byly snad všechny pražské spoje od Chuchle až po Čerňák, ale 375 nikde. Naštěstí jel záhy bus, dokonce se správným číslem. Nic netušíc jsem nastoupil do busu a zaplatil kartou Opencard. 

Zprvu mi bylo divné, že jede tak málo lidí, přece jen bylo sedm večer, nicméně jedeme. V Podolánce mi teprve došlo, že lidi podezřele často vystupují a v autobusu jsou prakticky dva, a to pro bus, který má objet ještě aspoň tři města, docela málo. Mé tušení se vyplnilo, bus číslo 375 byl sice bus 375, ale místo do Brandýsa jel jen do Podolánky, tam se obrátil, já vypadl a bus odjel zpět do Prahy. Následovalo čtvrthodinové mrznutí.

Druhý den jsem se naštval a napsal na DPP žádost o vystavení jízdního řádu na zastávku a vysvětlení podivných zkrácených busů, které do Brandýsa nedojedou. Odpověď přišla kupodivu ještě tentýž den, tedy dnes:

Vážený pane Hrdličko.

Omlouváme se Vám za nepříjemnosti spojené při cestování.

Chybějící zastávkový jízdní řád doplníme, o smysluplnosti uvedeného spoje se prosím obraťte na org. ROPID, která je Regionálním organizátorem pražské integrované dopravy www.ropid@ropid.mepnet.cz Dopravní podnik je pouze dopravce, linky nezavádí ani neurčuje jejich trasy nebo jízdní řády.

Podávám vám tuto zprávu a zůstávám s přátelským pozdravem

Zdeňka Králová
odd. Komunikace
Dopravní podnik hl. m. Prahy

Došel jsem na zastávku Vysočanská a ejhle! Kouzlem se na zastávce objevil jízdní řád! Neuvěřitelné! DPP se zabývalo mou stížností, přes původní výhružky automatické odpovědi, že rozhodnutí můžu dostat až do měsíce, přišla odpověď tentýž den a dokonce se můj dobrý nápad ihned realizoval! Že by konečně někdo udělal pořádek ve veřejných službách? Story však měla ještě dohru...

Na zastávku přijel autobus v dobu, kdy měl teoreticky dojet až do Brandýsa. Přijel řidič, který mě předevčírem vysypal v Podolánce v autobusu, na kterém bylo na čtvrtce napsáno propiskou:

„375

Brandýs Podolánka“.

Zacítil jsem pach zrady...

Musel jsem se rychle rozhodnout: buď nastoupím a budu hrát na to, že bus odpovídá jízdnímu řádu, ale riskuju, že opět skončím v nějaké díře kilometry od domova, anebo se zeptám, jestli jede do Brandýsa a udělám ze sebe idiota, že  nevidím ceduli napsanou propiskou na boku busu. Zvolil jsem druhou možnost, mrznout jsem už nikde nehodlal. Bylo mi sděleno, že jede do Brandýsa. Nenechal jsem si ujít příležitost rýpnout si, že má na ceduli Podolánka. Na toto řidič jen zamumlal něco, co jsem rád pochopil jako že to tam někdo dal jako prve a on byl línej do stáhnout a vyměnit, protože jel pozdě... prostě nevím, nedostal jsem vlastně žádnou odpověď, která by mě uspokojila. Ale aspoň mám opět možnost se před nastoupením do busu ubezpečit, že mě odveze až tam, kam jsem si zaplatil.

Vivat DPP a paní Králové, teď si jdu vyřídit tu nesmyslnou Podolánku s ROPIDem.

Diskusní téma: Bus Story 1/2

Datum: 15.02.2009

Vložil: holyna

Titulek: DP

Koukám, že za tu pokutu máš na dopravní podnik pořádně spadeno. Až by se dalo říct, že je nenávidíš.

Vyhledávání